Elewacja ze szkła i aluminium
Jestem na etapie planowania projektu biura i zastanawiam się nad szklaną elewacją. Nie chodzi mi o coś całkowicie przeszklonego jak w wieżowcach, ale o rozwiązanie, które wygląda nowocześnie i przepuszcza sporo światła. Widziałem kilka realizacji w takim stylu, ale nie mam pojęcia, jak to się sprawdza na co dzień – czy to się dobrze izoluje, jak wygląda sprawa z montażem, no i jakie są mniej oczywiste wady takiego rozwiązania?
Zrobiliśmy coś podobnego w budynku, który projektowaliśmy razem ze znajomym architektem. Zastosowaliśmy ściany osłonowe aluminiowe i faktycznie daje to bardzo fajny efekt – zwłaszcza przy dobrze dobranym szkle. Najważniejsze to dobrze ogarnąć kwestie termoizolacyjne, bo przy większych przeszkleniach może być różnie z utrzymaniem temperatury, ale są już systemy, które dobrze sobie z tym radzą. Sama konstrukcja aluminiowa jest bardzo trwała, nie odkształca się i daje sporą dowolność w projektowaniu. Montaż poszedł sprawnie, ale trzeba mieć ekipę, która ma doświadczenie w takich realizacjach. Tutaj masz przykład takich systemów: https://www.reynaers.pl/produkty/sciany ... aluminiowe